Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Nowości i ciekawostki z wiejskiej kuchni w Południowym Tyrolu.
Cynamon i ciasto Zelten
Kiedy zimą łąki i pola przykrywa śnieg, w południowotyrolskich gospodarstwach nastaje czas spokoju.Szczegóły
Apetyt na zimę
Gospodarze szykują się do nadchodzącej zimy i przygotowują zapasy. Gospody zapraszają na zimowe dania.Szczegóły
Wiosenne potrawy w gospodarstwie
Wiosna w gospodarstwach spod znaku „Roter Hahn“ to czas, kiedy pojawiają się szparagi i świeże zioła. Dzięki temu, że rosną w dolinach po południowych zboczach Alp, pojawia się bardzo wcześnie. Od marca w przygospodarskich ogrodach rośnie wiele świeżych składników stosowanych w tradycyjnej kuchni Południowego Tyrolu.Szczegóły
Naturalne napoje – czysta rozkosz
Pora łągodnych temperatur zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Rośnie też ochota na orzeźwiające, chłodne napoje. Dietetycy zalecają dużo pić, kiedy na dworze jest gorąco.Szczegóły
Okrągłe i smaczne – knedle we wszystkich odmianach
Knedle mają w Południowym Tyrolu długą tradycję. Lubięą je duzi i mali, bo są różnorodne, smaczne, sysące i dają miłe uczucie, że „nma się w żołądku coś dobreg“. Wskazówki do przygotowania knedli.Szczegóły
Törggelen - sezon na młode południowotyrolskie wino
Wiele gospód znajduje się bezpośrednio przy najpiękniejszych szlakach w dolinach Eisack i Etschtal. Aż do listopada zapaszają one na „Törggelen“ - młode wino podawane z pysznymi, tradycyjnymi daniami wiejskiej kuchni.Szczegóły
Produkcja specku
Od niepamiętnych czasów późna jesień to pora, kiedy gospodarze przygtotowują się do zimy. To czas uboju i robienia kiełbas i specku.Szczegóły