X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Gospodyni zaprasza do stołu

Wiejskie gospody zapraszaja

Delektowanie sie wiejskimi produktami to smakowanie miejscowych wyrobów pochodzacych bezposrednio od producenta. Widac to najlepiej w wiejskiej kuchni, królestwie gospodyni, która wyczarowuje w niej prawdziwe pysznosci z produktów w wiekszosci pochodzacych z wlasnego gospodarstwa: skladniki sa pelnowartosciowe, swieze i zdrowe, a oferta - sezonowa i urozmaicona.

Slynne staly sie poludniowotyrolskie podwieczorki, na które skladaja sie: domowej produkcji speck, kielbasa Kaminwurzen i wedzone mieso, wedliny i sery, a takze smaczny, wiejski chleb. A do tego wszystkiego szlachetny trunek, który jest dopelnieniem tych pysznosci.

Sposród tradycyjnych cieplych dan najpopularniejsze sa wlasnej produkcji Schlutzer i Tirtlen, podawane na przystawke, jak równiez zupy, knedle i Nocken.

Do tradycyjnych wiejskich specjalów naleza dania glówne: pozywne miesiwa i wlasnej produkcji domowe kielbasy, przygotowywane wedlug przepisów stanowiacych starannie strzezona tajemnice kazdego gospodarstwa. Jada sie je nie tylko zima. Jako dodatki podawane sa ziemniaki i kapusta kiszona z przyprawami.

Kusza równiez wszelkiego rodzaju potrawy na slodko: od paczków z nadzieniem z dzemu morelowego przez tak zwane „Kloatzen“ (suszone gruszki) az po mak, Schmarrn, Kniakiachl, Strauben i strucle . Prawdziwa radosc dla lasuchów.

> Gospody Buschenschank i Hofschank w Poludniowym Tyrolu
> Wiejskie dania w Poludniowym Tyrolu - glosariusz
> Przepisy z Poludniowego Tyrolu