X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
WEB
Back Home

Standardy jakości

Miłośnik wiejskiego jadła

Wiejskie gospody "Schankbetriebe" są typowym przejawem kultury nie tylko Południowego Tyrolu, lecz także czymś wyjątkowym w całym obszarze alpejskim. Pomiędzy Brenner (Brennero) a doliną Etschtal (Val d'Adige) od zawsze można było liczyć na prawdziwą gościnność.

Po przeprowadzeniu w całym regionie rygorystycznych kontroli jakości, do grona firm spod znaku „Czerwonego Koguta“zakwalifikowało się w tym roku jedynie 37 gospodarstw. Większość surowych produktów potrzebnych do przygotowania tradycyjnych potraw musi pochodzić z własnego gospodarstwa. Inne składniki mogą być wprawdzie dokupione, ale wyłącznie w najbliższej okolicy.

Gospoda Buschenschank działa przy tradycyjnym gospodarstwie położonym wśród winnic. Serwuje się w niej wino własnego wyrobu. Gospoda Hofschank leży poza terenem winnic, oferuje przynajmniej jedną potrawę mięsną, przygotowaną z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa.

Sezonowe przysmaki, takie jak: knedliki z pokrzywami, pierogi z niedźwiedzim czosnkiem czy pieczone kasztany serwowane są przez samych gospodarzy, posiłki spożywa się tam w otoczeniu wiejskich mebli, krucyfiksów i pieców kaflowych. Do tego można ugasić pragnienie regionalnymi napojami, takimi jak domowe soki, woda źródlana albo wino.

> Wiejskie gospody Schankbetriebe zapraszają do stołu