X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Föhrner

wiejska gospoda w Bozen 

Föhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols Süden
Föhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols SüdenFöhrner  - Bozen - urlop w gospodarstwie  - Südtirols Süden
Föhrner
Rodzina Bracchetti
Glaningerweg 19
39100 BozenBozen
Telefon +39 0471 287181
foehrner@alice.it dodaj do przechowalni
Godziny otwarcia
Otwarte od końca września do połowy grudnia i od połowy stycznia do końca maja, od czwartku do niedzieli i w święta od godz.12:00. Od poniedziałku do środy zamknięte. Zalecana rezerwacja.
Gospodarstwo prowadzi sprzedaż konfitur oraz syropu i soku jabłkowego.
Opis gospodarstwa
Pierwsze wzmianki na temat gospodarstwa Föhrnerhof pochodzą z 1135 roku. Z miejsca, gdzie jest ono położone, rozciąga się piękny widok w kierunku Bozen (Bolzano), dolinę Überetsch (Górna Adyga) aż po niziny (Dolna Adyga). Gospodarstwo ma zatem bardzo długą historię, lecz także idzie z duchem czasu: młoda gospodyni, Karin Bracchetti, już od dawna zaznacza swoją obecność w zdominowanym przez mężczyzn świecie uprawy winorośli.
Jedzenie i picie
Speck, "Kaminwurzen", szary ser, chleb domowej roboty. Zupa z knedlami ze speckiem i zupa z knedlami z wątróbką , "Schlutzer", knedle ze szpinakiem, z serem, kluski z czarnego chleba w sosie z szarego sera, głowizna cielęca, regionalna potrawa z wołowiny "saueres Rindfleisch", żeberka i golonka. Ser z dżemem i chutneys, różne ciasta, semifreddo. Jesienią: kiełbasa z kapustą, wieprzowina, wędliny, kasztany. Wiosną: królik i jagnięcina, jak również "Schöpsernes". Soki: jabłkowy, z czarnego bzu, mięty pieprzowej, z melisy i z czarnej porzeczki.
Nasze wina
Chardonnay ’15 przekonuje typowym dla gatunku aromatem bananów i owoców tropikalnych. Magdalener ’15 nawiązuje do czerwonych owoców i ma przyjemny garbnik. Lagrein ’15 prezentuje się bogatym owocowym zapachem. W smaku dominują taniny. Nadają winu jego charakter.
Samochodem
Z Bozen (Bolzano) jechać drogą do Jenesien. Tuż przed trzecim tunelem skręcić w lewo w wąską drogę (uważać na znaki). 300 m dalej znajduje się "Buschenschank".
Pieszo
W Gries za starym parafialnym kościółkiem zaczyna się droga Glaninger Ochsenweg do Glaning (nr 9) i prowadzi bezpośrednio do Föhrnerhof (naleźy podążać za znakami). Z Bozen (Bolzano), podobnie jak z Glaning, w obu przypadkach spacer 40-minutowy.
Podręczny szkic dojazdu