X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

zupa gryczana

składniki

50 g cebuli pokrojonej w kostkę
50 ml śmietany
20 g pora pokrojonego w kostkę
1 żółtko
30 g marchwi pokrojonej w kostkę
ząbek czosnku
1 duża łyżka masła
bazylia
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
100 g prażonej kaszy gryczanej

przygotowanie

Cebulę, por i marchew podsmażyć na maśle, dodać większość ziaren kaszy gryczanej i wlać bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 15 minut). Zmiksować w blenderze surowy czosnek i bazylię, wlać ponownie do garnka. Żółtko wymieszać razem ze śmietaną i dodać do zupy. Zupa nie powinna się zagotować, aby żółtko się nie ścięło! Podawać z pozostałymi ziarnami gryki, odrobiną bitą śmietany i szczypiorkiem.
drukuj
www.roterhahn.it