X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Dania główne

Wieprzowina z kapustą

składniki

Dla 4 osób
1 łyżeczka kminku
700 g mięsa wieprzowego (łopatka, brzuch, szyja, nóżki)
1 liść laurowy
500 g kiszonej kapusty
1 cebula pokrojona w kostkę
3/4 litra wody
2 łyżki masła
3 jagody jałowca
1 łyżka mąki
5 ziaren pieprzu
sól (według uznania)
2 ząbki czosnku

przygotowanie

Kapustę kiszoną (umyć, jeśli jest zbyt kwaśna!) poluzować widelcem i gotować z jagodami jałowca, pieprzem, czosnkiem, kminkiem i liściem laurowym. Jeszcze nie solić! Włożyć wieprzowinę i gotować razem przez około 1,5 godziny na słabym ogniu. Wyjąć mięso pod koniec czasu gotowania, a kapustę wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle na złotobrązowy kolor, dodać odrobinę soli według uznania. Do smaku oprószyć odrobiną mąki. Podawać z mięsem.
drukuj
www.roterhahn.it