X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Tort z mąki gryczanej

składniki

250 g masła
50 g bułki tartej
250 g cukru
1 szczypta cynamonu
6 jajek
Ponadto :
250 g mąki gryczanej
200 g żurawiny
200 g orzechów laskowych (tartych)
cukier puder do oprószenia
1 torebka proszku do pieczenia
100 g bitej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

przygotowanie

Masło, cukier i żółtka ucierać przez 20 minut aż powstanie aksamitna masa. Dodawać stopniowo mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i mieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Wlać całość do nasmarowanej masłem formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przeciąć na pół i wypełnić żurawiną. Na koniec posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.

życzy powodzenia
Maria Pechlaner
drukuj
www.roterhahn.it