X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Tarta serowa z gruszkami

składniki

Kruche ciasto:
Masa:
200 g mąki
1 słoik gotowanych gruszek
100 g masła
500 g twarogu
1 jajko
1 budyń waniliowy
70 g cukru
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka śmietany
250 ml mleka
3 jajka

przygotowanie

Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajko, cukier wanilinowy i miękkie masło i zagnieść. Rozwałkować ciasto (na grubość około 1 cm) i wyłożyć nim spód i ścianki tortownicy, wcześniej nasmarowanej masłem, albo palcami rozprowadzić ciasto, tak by przykryło spód i ścianki formy. Odsączyć gruszki i ułożyć je na spodzie z kruchego ciasta. Oddzielić żółtka od białek i dokładnie wymieszać (nie rozcierać) 3 żółtka, twaróg, budyń waniliowy, 100 g cukru, śmietanę i mleko. Twarogowym kremem przykryć gruszki i piec ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180°. Na zakończenie ubić na piankę trzy białka z pozostałym cukrem, posmarować ciasto i piec przez kolejne 15 minut.
drukuj
www.roterhahn.it