X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Tagliatelle z mąki gryczanej z wędzoną kiełbaską, porami i pomidorkami

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Tagliatelle z mąki gryczanej z wędzoną kiełbaską, porami i pomidorkami

składniki

Składniki dla 4-5 osób:
3 wędzone kiełbaski (pokrojone w plasterki)
100 g mąki gryczanej
1 por (pokrojony w paseczki)
200 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
3 jajka (małe)
pieprz
¼ łyżeczki soli
sól
5 łyżek wody
1 łyżka masła
1 łyżka drobno siekanej pietruszki
1 łyżka szczypiorku
tymianek (drobno siekany)
1 garść pomidorków

przygotowanie

Zmieszać obydwa rodzaje mąki, przesypać na stolnicę, dodać jajka i sól, zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Przykryć ciasto plastikową folią i odstawić na 30 minut. Przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu aż stanie się odpowiednio cienkie, a następnie przy użyciu odpowiednich akcesoriów wykroić tagliatelle (wstążki).
 
Na oliwie podsmażyć pory i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podlać wodą i gotować przez jakiś czas. Pomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Na sam koniec dodać masło i dokładnie zamieszać, by sos nabrał kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką i tymiankiem.

Makaron gotować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia z sosem. Dokładnie wymieszać, włożyć na talerze i przyozdobić szczypiorkiem.
drukuj
www.roterhahn.it