X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Szpecle jajeczne

składniki

400 g mąki pszennej
4 jajka
100 g mąki orkiszowej
Ponadto :
1 szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
1 pęczek szczypiorku
250 ml mleka

przygotowanie

Mąkę i sól połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać jajka i zagnieść na gładkie, gęste ciasto. Zagotować dużą ilość mocno osolonej wody. Ciasto przetrzeć przez prasę do szpecli prosto do wrzącej osolonej wody. Szpecle po ugotowaniu wyjąć z wody. Przelać zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Roztopić masło na patelni, podgrzać na nim szpecle, podawać z solą i szczypiorkiem.

życzy powodzenia
Annemarie Vallazza
Gospodyni z Gospoda (Hofschank) “Lüch de Survisc” przy Wengen
drukuj
www.roterhahn.it