X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Surówka z białej kapusty

składniki

1 mała główka zielonej kapusty (około 1/2 kg)
kminek
sól
olej i ocet

przygotowanie

Usunąć zewnętrzne liście z główki kapusty. Podzielić kapustę na ćwiartki, a następnie wyciąć głąb a ćwiartki pokroić bardzo cienko (najlepiej skorzystać z malaksera). Zioła wymieszać w misce z solą, aż stanie się miękka. Dopiero wtedy połączyć z octem, olejem, kminkiem i sałtka jest gotowa.
 Wariant: Sałatka z białej kapusty ze speckiem
Niewielką ilość specku pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i deglazować octem. Jeszcze ciepłe dodać do kapusty, posolić i dokładnie wymieszać.
drukuj
www.roterhahn.it