X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Spłaszczone knedle

składniki

około 8 pierogów :
100 ml mleka
150 g pokrojonego w kostkę chleba tostowego
2 jajka
1 łyżka mąki
100 g pokrojonego w kostkę sera (ew. inne szare, pikantne sery jak Gorgonzola lub Zieger)
sól
masło do smażenia

przygotowanie

Pokrojony w kostkę ser i mąkę wymieszać z chlebem na knedle. Mleko, jaja i sól wymieszać. Połączyć masę jajeczną i masę chlebową. Całość dobrze wyrobić i odstawić na jakiś czas. Mokrymi rękami formować knedle, a następnie spłaszczać. Smażyć spłaszczone knedle na gorącym maśle aż będą rumiane z obu stron. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia dużą ilość dobrze osolonej wody i wkładać do niej usmażone knedle.

Knedle wyjąć po 8 do 10 minutach łyżką cedzakową. Podawać w zupie, z sałatką z kapusty lub ćwikły.
drukuj
www.roterhahn.it