X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Spitzbuben - kruche ciasteczka

składniki

Składniki: (na około 20 sztuk)
odrobinę skórki z cytryny (starta)
150 g masła
1 szczypta soli
150 g cukru
2 jajka
300 g mąki
Rozprowadzić nadzienie morelowe
1/2 opakowania cukru waniliowego
Cukier puder do oprószenia
1/2 opakowania proszku do pieczenia

przygotowanie

Miękkie masło utrzeć do kremowej konsystencji, dodać cukier i rozetrzeć na gładką masę. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ugniatać do otrzymania płynnego ciasta. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć z jednej połowy pierścienie, z drugiej - półokrągłe ciastka i piec przez około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pozostawić do ostygnięcia i posmarować ciasteczka marmoladą morelową. Pierścienie oprószyć cukrem pudrem.
życzy powodzenia
Anna Baumgartner
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Strasserhof” przy Vahrn
drukuj
www.roterhahn.it