X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Serowe szpecle

składniki

250 ml mleka
60 g czosnku (drobno posiekany)
300 g knedli
2 łyżki oleju
1 cebula
sól
50 g masła
Ponadto :
350 g sera (ser alpejski , szary ser)
40 g parmezanu ( startego )
60 g masła (zrumienionego)
4 jajka
4 łyżki szczypiorku

przygotowanie

Do ciasta na knedle wlać gorącego mleka. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Pokroić ser w drobną kostkę i wraz z podsmażoną cebulą dodać do ciasta na knedle . Następnie wymieszać masę z jaj, pora, oleju oraz soli i zagnieść ciasto. Mokrymi rękami formować z ciasta kluseczki i gotować na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 8 - 10 minut. Wyjąć, osączyć i posypać parmezanem. Polać na koniec roztopionym masłem, posypać odrobiną szczypiorku i podawać.
życzy powodzenia
Rosmarie Kainzwaldner
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Oberpartegger” przy Villanders
drukuj
www.roterhahn.it