X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Sałatka szparagowa z jajkiem

składniki

1 pęczek dzikiej cykorii górskiej (mniszka lekarskiego)
1 łyżka masła
3 jajka na twardo
250 g zielonych szparagów
5 małych pomidorów
250 g białych szparagów
Biały ocet winny
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
1/4 cytryny

przygotowanie

Zagotować dużą ilość osolonej wody i dodać do smaku cukier, cytrynę i masło. Pozostawić w wodzie na 5 minut umyte i obrane zielone i białe szparagi. Następnie wyjąć szparagi z wody, ostudzić nieco i pokroić na małe kawałki. Umytą cykorię górską wymieszać ze szparagami i pomidorami, doprawić olejem i octem. Na koniec dodać jajka i podawać na talerzach.
życzy powodzenia
Helene Schwarz
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Oberlegar” przy Terlan
drukuj
www.roterhahn.it