X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Rolada makowa

składniki

Na roladę :
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jaj
1 szczypta cynamonu
2 łyżki miodu
1 szczypta soli
280 g mąki
2 łyżki cukru
180 g cukru
Do nadzienia :
3 łyżki wody
500 ml śmietany
100 g maku (drobno mielonego)
200 g żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie

Żółtko, miód, wodę i cukier ubijać przez 10 minut. Następnie wymieszać z mąką, makiem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cynamonem. Białka ze szczyptą soli i dwoma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozsmarować roladę na grubość palca na papierze ułożonym na blasze do pieczenia i piec przez 10 minut w temperaturze 180° C. Następnie położyć na ręczniku kuchennym, zawinąć i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i rozprowadzić. Wypełnić biszkopt i ponownie zawinąć. Na koniec posypać z cukrem pudrem i podawać.
życzy powodzenia
Edith Marsoner
Gospodyni z Gospoda (Hofschank) “Schifferegger” przy Kiens
drukuj
www.roterhahn.it