X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Południowotyrolskie “namioty świąteczne”

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Południowotyrolskie “namioty świąteczne”

składniki

Mieszanka owocowa:
ok. 50 g skórki kandyzowanej
500 g Birnschnitz (suszone plastry gruszki)
¼ l brandy lub rumu
2 łyżeczki cynamonu
500 g fig
1 łyżeczka anyżku
500 g rodzynek
szczypta mielonych goździków
250 g orzechów włoskich
Składniki na ciasto :
250 g orzechów laskowych
750 g mąki żytniej
250 g winogron (rodzynki)
1 kostka drożdży
(250 g suszonych śliwek lub daktyli do dodania)
¼ litra letniej wody
2 g soli

przygotowanie

Wszystkie składniki mieszanki owoców drobno pokroić lub zmielić, następnie dodać około ¼ litra brandy lub rumu, łyżeczkę anyżku, 1-2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę zmielonych gożdzików. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręcznie. Masę pozostawić na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia, ciasto drożdżowe jest gotowe. Pozwól mu rosnąć w ciepłym miejscu.
Dodać ciasto drożdżowe do mieszanki owoców i dobrze wymieszać. Następnie formować małe bochenki, serca lub prostokąty, udekorować migdałami, kandyzowanymi wiśniami, kandyzowaną skórką pomarańczy lub cytryny i posmarować pędzelkiem moczonym w wodzie z cukrem lub miodem.
Wlożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut, do momentu aż "namioty" staną się jasnobrązowe. W tym czasie kilka razy smarować ciasto wodą z cukrem lub miodem. Ta ilość powinna wystarczyć na okołó 10-12 “namiotów".
 Wszystkie składniki można zamieniać lub urozmaicać według własnego smaku.
drukuj
www.roterhahn.it