X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Południowotyrolski strudel jabłkowy

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Południowotyrolski strudel jabłkowy

składniki

Składniki na ciasto :
150 g bułki tartej
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
90 g cukru
2 łyżki oleju
50 g rodzynek
1/4 szklanki wody
50 g orzeszków piniowych
Składniki do nadzienia
szczypta soli
1 kg jabłek (np. Gravenstein lub Golden Delicious)
100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
cynamon, skórka z cytryny

przygotowanie

Przesiać mąkę na stolnicy i wymieszać jedną ręką z solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dolewać wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję. Teraz zagniatać energicznie obiema rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulki i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie cienko pokroić jabłka, usunąć gniazda nasienne. Bułkę tartą podsmażyć na maśle. Na posypanej mąką ściereczce rozwałkować ciasto, aż stanie się cienkie jak kartka papieru. Część ciasta polać roztopionym masłem, 2/3 ciasta obtoczyć w bułce tartej rozłożyć jabłka i posypać cukrem, cynamonem, skórką z cytryny, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Następnie delikatnie unieść strudel i ciasno zwinąć od strony nadzienia. Umieścić na natłuszczonej blasze, przy pomocy pędzelka posmarować ciasto resztką roztopionego masła i przez około pół godziny piec w temperaturze 220 stopni (lub w 180 stopniach w piekarniku z gorącym powietrzem). Oprószyć cukrem pudrem i podawać na gorąco.
 Wskazówka: znakomicie smakuje z bitą śmietaną.
drukuj
www.roterhahn.it