X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Południowotyrolski chlebek “Schüttelbrot"

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Południowotyrolski chlebek “Schüttelbrot"

składniki

100 g mąki (razowej)
30g drożdży
250 g mąki (żytniej)
3 łyżeczki kminku
350 g mąki (pszennej)
¼ litra wody
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki oleju
250 ml mleka
1 jajko

przygotowanie

Wszystkie rodzaje mąki wymieszać razem w misce, zrobić małe wgłębienie w środku.
Do drugiej miski wlać wodę, dodać cukier i wymieszać. Dodać tę masę do wgłębienia w pierwszej misce.
Rozprowadzić sól wokół wgłębienia, dodać mleko i pozostałe składniki i wymieszać wszystko razem. Pozostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta formować małe kulki i rozwałkować na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Umieścić na blasze do pieczenia i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Całość ponownie pozostawić na około 15 minut, a następnie piec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
 Chleb pozostawić do wyschnięcia (w Południowym Tyrolu gospodarze robią to na poddaszu w specjalnym chlebowniku, ale uda się także w dobrze wentylowanym, suchym i niezbyt ciepłym miejscu w mieszkaniu).
drukuj
www.roterhahn.it