X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Południowotyrolska zupa winna

składniki

100 ml śmietany
1 szczypta cynamonu
3 żółtka
1 szczypta soli
1/4 l bulionu mięsnego
Do nadzienia:
1/8 litra białego wina (Gewurztraminer, Pinot Blanc)
2 kromki chleba
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
40 g masła

przygotowanie

Zmieszać śmietanę z żółtkami, dodać bulion mięsny oraz białe wino i podgrzewać na wolnym ogniu. Ubijać trzepaczką żeby żółtka się nie ścięły (zupa nigdy nie powinna się zagotować). Gdy zupa osiągnie kremową konsystencję, doprawić do smaku gałką muszkatołową, cynamonem i solą. Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor pokrojone tosty. Następnie posypać cynamonem i natychmiast zdjąć z patelni. Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami z cynamonem i od razu podawać.
życzy powodzenia
Emma Ploner
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Huberhof” przy Brixen
drukuj
www.roterhahn.it