X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Pokrzywowe knedle

składniki

300 g knedli
1 szczypta soli
1/8 litra mleka
Świeżo mielony pieprz
300 g pokrzywy
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 cebula
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
Ponadto :
40 g masła
40 g parmezanu (startego)
4 jajka
60 g masła (zbrązowionego)

przygotowanie

Zwilżyć mlekiem chleb na knedle. Umyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba. Drobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść. Na końcu dodać mąkę i formować małe knedle. Gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Posypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem.
życzy powodzenia
Martha Thaler
Gospodyni z Gospoda (Hofschank) “Zmailer-Hof” przy Schenna
drukuj
www.roterhahn.it