X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Pączki kasztanowe

składniki

Na ciasto :
skórka z cytryny
1 kg mąki pszennej
½ szklanki rumu lub brandy
50 g kiełków
Do nadzienia :
20 g soli
300 g prażonych kasztanów
200 g cukru
300 ml mleka
500 ml mleka
100 ml śmietany
100 g masła
80 g cukru
6 żółtek
1 szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki rumu

przygotowanie

Składniki na ciasto drożdżowe dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przygotowanie nadzienia: upieczone i pokrojone kasztany gotować razem z mlekiem, śmietaną, cukrem i szczyptą soli przez 30 minut, a następnie odstawić. Doprawić do smaku rumem, ewentualnie dolać mleko lub śmietanę.

Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyciąć kawałki w kształcie półksięcyca, następnie wycisnąć na nie przez rękaw cukierniczy farsz kasztanowy, złożyć ciasto i mocno zacisnąć krawędzie. Odstawić na około 20 minut, a następnie smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem.
życzy powodzenia
Erika
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Villscheiderhof” przy Brixen
drukuj
www.roterhahn.it