X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Krapfen z nadzieniem z suszonych gruszek

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Krapfen z nadzieniem z suszonych gruszek

składniki

Składniki na około 50 szt.:
300 g suchych gruszek
Ciasto:
150 g powideł śliwkowych
450 g mąki z pszenicy płaskurki
1 łyżeczka cynamonu (drobno zmielonego)
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka goździków (drobno zmielonych)
135 ml śmietany
1 łyżka rumu
2 łyżki ojeju z pestek
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
1 jajko od kur z wolnego chowu
cukier puder do posypania
1 łyżka roztopionego masła
½ łyżeczki soli  
85 ml wody

przygotowanie

Przygotowanie ciasta: zmieszać wszystkie składniki i wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej masy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Przygotowanie nadzienia: suszone gruszki gotować przez około 15 minut i przetrzeć razem z powidłami śliwkowymi. Doprawić cynamonem i goździkami utartymi w moździerzu.
Dodać odrobinę rumu, tak aby masa dała się rozsmarować. Rozwałkować na cienko ciasto. Na połowie rozprowadzić w równych odstępach farsz gruszkowo-śliwkowy i nakryć go drugą połową ciasta. Przy użyciu radełka wyciąć pierożki "Krapfen", dokładnie skleić brzegi i smażyć na gorącym oleju z orzeszków ziemnych. Na koniec posypać cukrem pudrem.
drukuj
www.roterhahn.it