X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Knedle ze śliwkami

składniki

Na ciasto :
1 szczypta soli
400 g mącznych ziemniaków
500 g śliwek
20 g masła
Na kruszonkę:
100 g mąki
100 g masła
25 g kaszy manny
bułka tarta
1 żółtko
cukier

przygotowanie

Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia, wyrobić z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto i odstawić na godzinę. Następnie formować knedle i dodać wypestkowane śliwki. Knedle wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Rozgrzać olej na patelni, a następnie dodać tyle bułki tartej, ile olej może wchłonąć. Pozostawić do ostygnięcia, dodać cukier i wymieszać. Gotowane knedle obtoczyć w kruszonce i natychmiast podawać.
drukuj
www.roterhahn.it