X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
„Erdäpfelblatteln“placki ziemniaczane z kapustą

Przepisy z Południowego Tyrolu

Dania główne

„Erdäpfelblatteln“- placki ziemniaczane z kapustą

składniki

600 g mącznych ziemniaków
sól
2 żółtka
Olej do smażenia
2 łyżki stopionego masła
500 g ugotowanej kiszonej kapusty
400 g mąki

przygotowanie

Ziemniaki ugotować, przecedzić i ostudzić. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól i zagnieść na ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm, odrywać okrągłe duże płaty (ok. 8 cm) i rozłożyć na ściereczce. Smażyć zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. Dokładnie odsączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z kapustą.
życzy powodzenia
Kainzwaldner Rosmarie
Gospodyni z Karczma (Buschenschank) “Oberpartegger” przy Villanders
drukuj
www.roterhahn.it