X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Ciasto orzechowe

składniki

125 g masła
150 g miodu
2 jajka od kur z wolnego chowu
szczypta wanilii
125 g startych orzechów włoskich lub laskowych
1 kieliszek destylatu "Nusseler" (z orzechów laskowych)
1 kieliszek kumysu
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki razowej z płaskurki
1/2 torebki proszku do pieczenia

przygotowanie

Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć z miodem i dwoma jajkami aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wszystko dokładnie wymieszać łyżką kuchenną. Dodać wanilię, starte orzechy, "Nusseler" i kumys i ostrożnie wymieszać. Odstawić ciasto na 1 godzinę, po czym przełożyć je do niedużej kwadratowej formy nasmarowanej masłej i posypanej tartą bułką. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180° C.
drukuj
www.roterhahn.it