X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Dania główne

Chłopska kaszanka

składniki

150 g słoniny
20 g soli
150 g tłuszczu
5 ząbków czosnku
1 mała rzepa
2 duże cebule
200 g marchwi
1 litr krwi wieprzowej
250 g białej kapusty
1/2 szklanki śmietany
150 g melasy z buraka
sól, biały pieprz
150 g selera
10 g pietruszki
ziele angielskie
skórka z 1 cytryny

przygotowanie

Smalec i tłuszcz razem posiekać, stopić na patelni aż do utworzenia się skwarek, dodać drobno posiekane warzywa, doprawić solą i podsmażyć przez 5 minut. Przecedźić zimną krew do garnka, wymieszać ze śmietaną i z pozostałymi przyprawami, dodać schłodzone warzywa; czyste, szerokie jelito wieprzowe zawiązać na końcu, napełnić jelito (należy pozostawić wolne 5 cm, gdyż podczas gotowania nadzienie rozszerzy się). Kaszankę pozostawić na około 1 godzinę. Podawać z kapustą i ziemniakami.
 Potrawy delikatne takie jak knedle, kiełbaski, itp. zaleca się gotować w temp. poniżej 100°C
drukuj
www.roterhahn.it