X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Buchty

składniki

(na 12 sztuk):
2 jajka
400 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
25 g drożdży
1 szczypta soli
40 g cukru
1 łyżka rumu
120-140 ml mleka
dżem
2 łyżki masła

przygotowanie

Wymieszać drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć "zaczyn" i pozostawić na 20 do 35 minut. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać jajka, cukier waniliowy, sól i rum. Następnie przesiać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać ""zaczyn" i dobrze wyrobić. Ciasto będzie fermentować, aż utworzą się pęcherze. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Rozwałkować ciasto na gruby placek, wyciąć kółka, wypełnić je z dżemem, złożyć i dobrze zamknąć. Włożyć do nasmarowanej masłem formy złączeniem do dołu, każdą buchtę posmarować roztopionym masłem. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejsce na 15 minut. W podgrzanym do 180° C piekarniku piec około 30 minut. Po wyjęciu nieco ostudzić, a następnie obrócić i podawać jeszcze ciepłe (ewentualnie z sosem waniliowym).
drukuj
www.roterhahn.it