X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Kryteria jakości

Wykwintne smaki

Wiejskie gospody są charakterystyczne nie tylko dla Południowego Tyrolu, lecz także dla całego rejonu alpejskiego. Między Brenner a Etschtal przywiązuje się szczególną wagę do autentycznej gościnności.

Po przeprowadzeniu surowej kontroli jakości w tym roku tylko 41 lokali w całym regionie uzyskało znak jakości „Roter Hahn“. Zasadą jest jest, że większość składników tradycyjnych potraw musi pochodzić z własnego gospodarstwa . Niektóre z nich można dokupić, jednak i one muszą pochodzić z najbliższej okolicy.

Buschenschank to gospodarstwo, które znajduje się w granicach klasycznego rejonu upraw winorośli. Oferowane tam wino pochodzi z własnej winnicy. Hofschank leży poza rejonem winnic, za to przynajmniej jedno danie mięsne oferowane w menu zrobione jest z własnych wyrobów gospodarstwa.

Sezonowe przysmaki takie jak knedle z pokrzywami, kieszonki z ciasta z czosnkiem niedźwiedzim czy pieczone kasztany podaje się w izbach, urządzonych w charakterystycznym, regionalnym stylu. Znajdziemy więc w nich wiejskie meble, stare krzyże i piece kaflowe. Wszystko to tworzy bardzo kameralną, serdeczną atmosferę. Do tego dochodzą regionalne napoje takie jak domowe soki, źródlana woda czy wino.
Wiejskie gospody zapraszają do stołu