X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Glosariusz wiejskich potraw

Wiejskie potrawy w Południowym Tyrolu

Z wizyta w gospodarstwie

Aby wszystkim milosnikom Poludniowego Tyrolu juz zaczela cieknac slinka, nasz glosariusz przedstawia tradycyjne wiejskie potrawy. Wystarczy kliknac na nazwe!

This Item uses Adobe Flashplayer.
You can download it using the button below.

Get Adobe Flash player

Äpfelkiechl (placki z jabłkami)

plasterki jabłek smażone w cieście

Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)

przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina

Brennsuppe (mączna zupa)

zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa

Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)

smażone plasterki ziemniaków

Kaiserschmarrn (omlet cesarski)

rwane ciasto naleśnikowe

Kniekiechl (racuchy)

smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka

Krapfen (pączek)

smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia

Muas (zupa chlebowa)

gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką

Pressknödel (płaskie knedle)

płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje

Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)

gotowana skórka specku podawana z octem i olejem

Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)

kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu

Schöpsernes

danie mięsne z jagnięciny lub baraniny

Schupfnudel

niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego

Tirtlen

smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu

Zieger

pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Grüne Zaache (Zielone Zaache)

smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku