&noscript=1 /> Co to są Schlutzkrapfen?
 
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche
[Translate to Polish:] Bäuerliche Küche

Czy to są kiachl, strauben
czy niggilan? Wyjaśnimy to!

Hofschank i Buschenschank

Äpfelkiachl do Zieger

Słowniczek kuchni południowotyrolskiej

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Co to są Strauben, gdzie się gotuje Kesselfleisch i jak rolnicy nazywają „Plent”? Nie martw się, z nami staniesz się prawdziwym znawcą Południowego Tyrolu. Objaśniamy ponad 15 typowych potraw wiejskich z tyrolskimi nazwami własnymi.


Äpfelkiechl (placki z jabłkami)  plasterki jabłek smażone w cieście


Gröstl (smażone ziemniaki z dodatkami)  przyrumieniona z ziemniakami gotowana wołowina


Brennsuppe (mączna zupa)  zupa na zasmażce z mąki razowej, („mączna“) zupa


Erdäpfelblattlen (talarki ziemniaczane)  smażone plasterki ziemniaków


Grüne Zaache (Zielone Zaache)  smażone w tłuszczu ciasto ziemniaczane z nadzieniem ze szpinaku


Kaiserschmarrn (omlet cesarski)  rwane ciasto naleśnikowe


Kniekiechl (racuchy)  smażone w tłuszczu okrągłe słodkie ciastka


Krapfen (pączek)  smażone pączki z nadzieniem lub bez nadzienia


Muas (zupa chlebowa)  gotowane mleko z dodawaną stopniowo mąką


Pressknödel (płaskie knedle)  płaskie knedle serowe, które najpierw się smaży, a potem gotuje


Saure Schwartlen (Kwaśne Schwartlen)  gotowana skórka specku podawana z octem i olejem


Schlutzer (ravioli ze szpinakiem i ricottą)  kieszonki z ciasta z nadzieniem ze szpinaku i twarogu


Schöpsernes  danie mięsne z jagnięciny lub baraniny


Schupfnudel  niewielkie, formowane ręcznie kluski z ciasta ziemniaczanego


Tirtlen  smażone w tłuszczu krążki ciasta, najczęściej z nadzieniem z kapusty lub twarogu


Zieger  pikantny górski ser o stożkowatym kształcie z koziego mleka

Wyszukiwanie gospodarstw

Gospody

Dokąd chcesz jechać?
Kiedy?
Wpisz datę
25 Zobacz gospodarstwo Zobacz gospodarstwa
Cofnij filtr
8 znaleziono gospodarstwo znaleziono gospodarstwa
Lüch de Survisc
Fam. Vallazza  | Wengen
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa syrop z kwiatu czarnego bzu, jogurt, masło, pasta do smarowania - powidło, syrop z mięty pieprzowej ...
Rielinger-Hof
Fam. Messner  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Kiszona kapusta, boczek Karreespeck, Wino, boczek szynkowy, chleb ...
Ebnicherhof
Fam. Tauferer  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Vernatsch, Kerner, chudy boczek, jogurt, syrop z jeżyn ...
Zmailer-Hof
Fam. Thaler  | Schenna
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Kiszona kapusta, Wino, pasta do smarowania z czerwonej porzeczki, pasta do smarowania z malin, sok winogronowy ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(4 oceny)
Hubenbauer
Fam. Stolz  | Vahrn  (Eisacktal)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Salami chłopskie, boczek szynkowy, chudy boczek, kiszona kapusta, pasta morelowa ...
Oberpartegger
Fam. Johannes  | Villanders  (Eisacktal)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Williams, boczek szynkowy, Grappy, Wino, brandy jabłkowe ...
Nalserbacherkeller
Fam. Pallweber  | Nals
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Sauvignon, Vernatsch, ocet winny, kiszona kapusta, pasta morelowa ...
Ungererhof
Fam. Rainer  | Ratschings  (Eisacktal)
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa boczek szynkowy, boczek z karkówki, marynowane warzywa, kiełbasa surowa Kaminwurzen, Ser szary ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(7 oceny)
Twój wynik wyszukiwania