X Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności Click here for further information.

Sery z Południowego Tyrolu

Kto je dobry ser - robi cos dobrego dla siebie

Prosze dac sie porozpieszczac! Ser górski z Poludniowego Tyrolu albo kawalek szarego sera, koreczek z mala kostka sera ziolowego i rolki sera ze szczypiorkiem. Dla wszystkich milosników serów poludniowotyrolski podwieczorek „Marende“ skladajacy sie z lokalnych wyrobów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Poludniowy Tyrol to: 300 slonecznych dni w roku, zyzna gleba, swieze, górskie powietrze, soczysta trawa i smaczne ziola, czyli doskonale warunki do produkcji i uszlachetniania wysokowartosciowych produktów nabialowych.

Z tych mozliwosci korzystaja serownie w gospodarstwach spod znaku Roter Hahn. Zostaly one objete marka „Czerwonego Koguta“ i pod fachowym nadzorem przetwarzaja „biale zloto“ w wysokiej jakosci produkty takie jak maslo, naturalny jogurt i twaróg oraz sery swieze, twarde czy miekkie.

Przykladem takich wyrobów jest „kozi ser Ziegenzwerge“ - swiezy kozi ser w ksztalcie wiezyczek, „Nusser“ - ser z podwójna iloscia smietany, z dodatkiem koniaku, dojrzewajacy w platkach orzechowych czy tez miekki ser „Aschenputtel“ dojrzewajacy w popiele. To tylko kilka przykladów przepysznych poludniowotyrolskich serów otrzymywanych z surowego mleka.